Síguenos en:

General

Publicado el julio 28th, 2016 | por InOutRadio

0

Presentació d'#On són les dones i lectura del manifest

FacebookTwitterWhatsAppTelegramCompartir

On són les dones, pàgina que demostra com els mitjans catalans silencien, sistemàticament, l'opinió de les dones, ha presentat el seu projecte al col·legi de periodistes de Barcelona.

#OnSónLesDones s’organitza a principis de juny d’aquest any per denunciar de manera sistemàtica la discriminació de les opinadores als mitjans de comunicació de Catalunya. Actualment el grup aglutina 50 dones que treballen en el recompte dels opinadors, els separen per gènere i en publiquen els resultats a les xarxes socials interpel•lant els mitjans. Tot plegat es difon a través d’un blog, un compte de Twitter i un compte de Facebook.
La filosofia és treballar a favor de tothom per demanar que es doni veu i s’escolti les dones expertes als mitjans de comunicació del nostre país.

S'han dit coses com:

"Només el 20% dels tertulians dels mitjans catalans són dones".

"Quina és l'excusa? Meritocràcia? És forçat? Les quotes són sexistes?"

"No hi ha cap justificació per la sobrerepresentació dels homes"

"No pot ser que el 49% de la població faci el 80% dels articles d'opinió d'aquest país",

als mitjans catalans? 23% a TV 23% a diaris digitals 22% a ràdio 17% premsa

"És estadísticament improbable que un 85% dels millors opinadors vinguin d'un 49% de la població!"

"Assistents a l'acte han aprofitat el torn de paraula per demanar més presència femenina als mitjans."

Aquí pots llegir el manifest i també signar-lo

Manifest - On són les dones?

Cada vegada que engeguem la televisió, la ràdio o obrim un diari hi ha una probabilitat molt alta que hi trobem un home. Si hi ha diverses persones opinant, les ràtios solen ser de quatre homes per cada dona, i en alguns casos la presència de dones és simplement inexistent. En una societat plural i diversa, que fem créixer i on participem de manera activa en tots els espais, per què la nostra veu és invisible i inaudible? Com es pot explicar que, sent les dones el 51% de la població, als mitjans la proporció sigui marcadament inferior de manera continuada i consistent?
Amb la campanya #OnSónLesDones volem fer visible el problema: no hi ha cap mena de justificació per a la sobrerepresentació actual dels homes. Acceptar que només opinin ells és acceptar que la nostra opinió és menys vàlida. Al segle XXI aquesta idea és inacceptable.
En aquest blog, a Facebook i a Twitter hi trobareu un seguiment diari dels espais d’opinió dels principals mitjans de comunicació de Catalunya. Les dades demostren el que ens deia la simple percepció: estem subrepresentades.
Als qui diuen que el que cal valorar són les qualificacions, sense importar que la persona sigui home o dona, els diem que hi estem totalment d’acord. I que, a més, també pensem que és estadísticament improbable que el 80% dels millors opinadors puguin provenir d’un 49% de la població. Fins ara molts factors han contribuït a fomentar aquest desequilibri: ha arribat l’hora de treballar conjuntament per equilibrar la balança.
Si als mitjans busquem la pluralitat ideològica, no podem oblidar tampoc la pluralitat de vivències de gènere que, en una societat com la nostra, marquen decisivament el lloc que acabem ocupant al món.
Cada 8 de març, els mitjans de comunicació ens recorden que les dones estem en franca posició de discriminació amb relació als homes. Els convidem, doncs, a pensar-hi la resta de l’any i a canviar allò que és a les seves mans: oferir espais d’opinió més igualitaris.
Conscients que la dinàmica costa de canviar, volem posar-hi el nostre gra de sorra facilitant els contactes de dones professionals de diversos camps que, de ben segur, estaran disposades a ser-hi.
Volem uns mitjans més plurals. Us hi sumeu?

Tags:


Acerca de la autora

Somos la radio sáfica. Un equipo intergeneracional de mujeres sáficas con intereses culturales que trata de acercarte la actualidad LBT buscando referentes en la literatura, los cómics, las series, el cine y la música para que siempre encuentres el podcast que más se adecúe a tus intereses. Queremos llenar tus horas con noticias, tertulias, humor, entrevistas y análisis desde una realidad que es la tuya. La nuestra.



Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

He leído y acepto el Aviso Legal y la Política de Privacidad

Ir al principio ↑