Síguenos en:

General

Publicado el diciembre 14th, 2021 | por (Admin) Ana Satchi

0

Verkami. "Famílies Trans - Construccions Identitàries": El llibre.

FacebookTwitterWhatsAppGoogle+CompartirSobre el projecte  Comunitat

La manca de referents positius sobre el col·lectiu trans* segueix sent una assignatura pendent.Si parlem de niñes trans* encara tenim un pitjor panorama ja que des de sempre s'ha associat la transsexualitat amb els adults donant per fet que els infants encara no poden saber ni decidir si la seva identitat coincideix amb la del sexe assignat al néixer.

Aquesta situació, encara molt invisibilitzada, ens planteja moltes qüestions:

 • Com s’enfronten els membres d’una família on un menor s’expressa en el gènere sentit, aquell que difereix a l’assignat al néixer?
 • Què significa transitar als 5 anys?
 • Com seria una societat fora del binarisme dona / home?
 • Quins dubtes i pors desperta als seus tutors? Com s’acompanya un trànsit?
 • Amb quines dificultats es troben les famílies? Què ha canviat en les criatures al socialitzar-se en el gènere sentit?
 • Què ha canviat en les persones que els acompanyen? Com ha reaccionat l’entorn social?
 • L’escola ha sabut acompanyar el trànsit?
 • Hi ha hagut bullying? Què passa quan la personeta arriba a la pubertat? Volem que els niñes modifiquin els seus cossos mitjançant hormones? Ells volen?
 • Tenir un “passing” perfecte en què els ajuda?
 • En què ajuden els trànsits normatius en millorar la societat?
 • Han de ser aquests petits bandera del col·lectiu trans*?

El projecte "Famílies trans* - Construccions identitàries" preten visibilitzar diferents realitats de famílies on els menors transiten cap al seu gènere sentit i apropar els relats de vida de les criatures trans* i les seves famílies.

Amb aquesta motivació i juntament amb l'Andrea Basave s'han fet entrevistes en vídeo als membres de 29 famílies i fotografies grupals i individuals, sempre buscat la màxima diversitat en edats i discursos.

La senzillesa de la imatge, un llenç negre, enfoca la mirada de qui s’acosta a la intimitat de qui s’exposa en imatge i paraula, reflectint les vivències singulars i de la interacció amb el nucli familiar i la comunitat. L’ombra negativa que emana dels cossos mostra la superació d’un procés, un anar més enllà en l’experiència de reinventar el propi gènere.

Les 4 línies del projecte

 • L'exposició: A l'exposició s'agrupen les fotografies amb els textos integrats i en blocs familiars destacant el vincle de cada persona amb l'ésser trans*. S'ha fet una producció muntada en vinil de 3 mm amb una alçada de 40 cm i 30 cm d'amplada per persona donant així amplades que van des dels 90 cm fins als 180 cm.
 • El documental: La pel·lícula consta d'entrevistes als protagonistes explicant les seves experiències, les seves pors,reivindicacions i els canvis que han viscut durant el procés. Un documental crític fet per una activista trans*, des de dintre del col·lectiu. Una tria de 1h y 28 minuts de les més de 100 hores de vídeo que s'han gravat. Es va estrenar el 12 de novembre del 2021 al FICGLB en selecció oficial dins del Festival de cinema de Girona i ha estat seleccionat per el Festival de Cine y Diversidad Sexual MIX de México i per Out & Loud Pune International Queer Film Festival de l'India.
 • Les píndoles de vídeo: Més enllà del documental i tenint tant de material s'ha optat per fer 10 vídeos individuals d'entre 2 i 5 minuts que, de mica en mica, s'aniran compartint a les xarxes i que també es poden incorporar a la mostra.
 • I finalment, el llibre!: Les fotografies de les famílies obriran com a portada de cada nucli familiar, seguit de les fotos individuals acompanyades dels textos de cada membre de la comunitat familiar. Paraules que parlen d’experiències, pors, reivindicacions del col·lectiu trans*, educació, sanitat, dificultats per integrar-se en la societat i utopies imaginant un món més lliure on la diversitat sigui la norma. El llibre serà trilingüe: català, castellà i anglès.

Sobre les recompenses

El llibre que recull i immortalitza en paper el projecte "Famílies Trans - Construccion Identitàries" és la recomensa estrella d'aquest crowdfunding. Pots demanar-ho individualment o en un dels dos pack que oferim amb descompte.
També oferim un pack amb els dos llibres d'el projecte "Construcción Identitàries", aquest i l'anterior de la mateixa Mar C. Llop i editat per Pol·len Edicions i Bellaterra: "Work in progress". Aquest photobook recull l’experiència de molta gent que, com la mateixa autora, decideix emprendre el camí cap a la vivència trans*. El projecte captura els processos corporals que experimenta la gent transgènere, mostra persones i famílies implicades, i també el secret que moltes vegades acompanya el cross-dressing o transvestisme.

Característiques del llibre:

 • Mides: 20 x 20 cm
 • Pàgines: 300
 • Paper interior: Estucat Semi Mate PQ
 • Enquadernat cosit en tapa rústega

PVP després de la campanya: 30 euros

Portada del llibre
Interior del llibre

Una altra opció és escollir el llibre més el pòster collage on apareixen totes les famílies protagonistes del projecte.

Finalment, dues de les recompenses ofereix el passi del documental al lloc on vosaltres decidiu amb la participació, presencial o virtualment, de l'autora: Mar C. Llop.

L´autora

Fotògrafa freelance i activista de l’associació de persones trans* "Generem!", Mar C. Llop neix a Barcelona el juliol de 1967, estudia fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (1981-1986) i realització de vídeo al Centre de la Imatge (1987-1988).

Munta el seu primer estudi l’any 1996 i des de llavors treballa en el món editorial i publicitari i especialitzant- se en interiorisme, arquitectura, moda i retrat. Ha treballat per a publicacions com El Mueble, Arquitectura y Diseño, Casa Ideal, Habitania, Cuerpo Mente, Côte Sud, Güell Lamadrid, Taller de las Indias, Toni Miro, Nice Things-Paloma S...
Des del 2013 està desenvolupant “Construccions identitàries - Work in progress”, treball que va esdevenir llibre publicat per l’editorial Bellaterra i Pol·len edicions sobre les diversitats de les persones Trans*. El projecte ha aparegut a publicacions com el Diari Ara, El País,Time Out, Pikara Magazine, Catorze.cat, TV3 i BTV entre d’altres i s'ha exposat en més de 50 ocasions.

“Construccions identitàries - Work in progress” va guanyar el concurs de l’associació GAG 2017, el Pink Riot de la Casa Planas de Mallorca el 2019, el premi 28 de Juny de l’Observatori Contra l’ Homofòbia el 2020 per la visibilització del col·lectiu trans* així com el premi Sóm Masnou el 2021. La col·laboració amb les artistes Rebeka Elizegi i Marisa Mestre la va portat a guanyar el primer premi a la II Exposición Bienal de Artes Visuales PLURI-IDENTITATS 2021, organitzada pel Museu de la Universitat d’ Alacant MUA.

El 2016 va fer la direcció de fotografia del llargmetratge documental EnFemme. Entre el 2017 i 2018 forma part del projecte de dansa vídeo i fotografia "71 bodies 1 dance" junt amb el ballarí Daniel Mariblanca i la vídeo-artista Úrsula Kaufman, fotografiant a Bergen, Oslo, Umeå, Göteborg, Madrid i Barcelona i estrenant al October Dance de Bergen el 2018.

Qui l'acompanya en la publicació del llibre

Prole és un projecte cultural i literari que va començar el 2013 amb l'organització de recitals i altres esdeveniments culturals en diferents espais de la ciutat de Barcelona.

Entre 2015 i 2017 va organitzar anualment el Festival Internacional de Videopoesia Sinestèsia.

El 2019 va obrir la llibreria del mateix nom al barri de Sant Antoni de la ciutat, un espai transfeminista, LGTBIAQ+ i antiracista. Amb el projecte "Famílies Trans* - Construccions Identitàries" s'estrena al món editorial.

A què destinarem les vostres aportacions

Les aportacions dels i les mecenes es destinaran a cobrir les despeses de publicació del photobook del projecte així com altres despeses derivades de la seva edició, altres recompenses i enviaments.

Calendari previst

Una vegada finalitzada la campanya, faríem les últimes revisions i enviaríem el llibre a impremta per a tenir-ho la segona quinzena de març. Es podrà recollir, si no està inclòs l´enviament a la teva recompensa, a la llibreria prole de Barcelona (C/ Comte Borrell 100, Sant Antoni).

+ Info

Facebook Mar C. Llop
Youtube del projecte
Notícia a Betevé
Instagram prole
Web prole

Tags: , ,


Acerca de la autoraDeja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

He leído y acepto el Aviso Legal y la Política de Privacidad

Ir al principio ↑