Síguenos en:

Actualidad LGBTQI

Publicado el abril 19th, 2016 | por InOutRadio

0

KTsaLES: ‘Trànsit, menors Transsexuals’ a TV3

FacebookTwitterWhatsAppGoogle+Compartir

‘Trànsit, menors transsexuals’. Programa polèmic de TV3

El programa ’30 Minuts’ de Televisió de Catalunya va emetre el diumenge 10 d’abril un reportatge titulat ‘Trànsit, menors transsexuals’.  Aquí podeu veure el contingut sencer del programa ’30 Minuts’ sobre menors transsexuals emès per TV3:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/30-minuts/transit-menors-transsexuals/video/5594046/

Immediatament, l’associació Joves Trans Barcelona va emetre un comunicat denunciant la suposada manca de visibilitat de la diversitat transsexual del reportatge. Aquest és el contingut íntegre, en format text, del comunicat de Joves Trans Barcelona:Ja ho sabem. Aquest programa ens va entrevistar a Joves Trans de Barcelona, però no hi sortirem. Hi havia massa poc temps i òbviament de tots els més de 30minuts no en pot haver-hi ni un que qüestioni el sistema de gènere. 

Aquest programa, com la majoria que surten als mitjans, només vol mostrar aquella part que podria ser assimilada pel sistema. Es mostra aquelles vivències que són normatives en quasi tot menys el tema que es tracta (ser trans), per tal de poder acceptar aquest. I això fa que "s'oblidi" que hi ha persones trans que no volem o podem hormonar-nos, que hi ha trans que no som heteros, que hi ha trans que no som homes o dones, que hi ha trans que no sempre ens identifiquem de la mateixa manera, que hi ha trans que no tenim la capacitat i/o volem aguantar que ens diguin des de fora si som trans o no, i un llarg etc. 

Aquest "oblit" sistemàtic reforça que només hi ha una forma de ser trans/de ser trans real/o més trans. Això, genera una jerarquia que legitima que s'accepti a qui està a dalt però que ens exclou a totes les altres. Així es posa la barrera de la norma una mica més enllà, acceptant allò que queda més a prop de la norma, però sense qüestionar-la. 

No és un oblit, no és casual, és de nou una violència cap a nosaltres, cap a totes aquelles que no encaixem a la seva nova norma perquè la nostra existència la trenca. I a sobre se'ns demana que estiguem contentes perquè com a mínim es parla del "nostre" tema, que com veieu, de nostre en té poc. 

Hem d'estar contentes que es mostri la mateixa norma que ens exclou? La normativitat trans, aquella que jerarquitza, que és classista, que és cissexista, que és dualista, capacitista...: 

- Que jerarquitza perquè decideix qui és més o menys trans o fins i tot qui és trans de veritat.

- Que és classista perquè ignora aquelles que no podem pagar certs processos o serveis professionals o que no tenim estudis o feina.

- Que és cissexista perquè assumeix que hem de voler aquests processos per semblar cisgènere, per a simple vista encaixar dins el sistema de gènere.

- Que és dualista perquè no contempla res més enllà de ser home o dona.

- Que és capacitista pel discurs constant de "som normals", també en relació a la salut mental, ignorant i rebutjant aquelles que tenim depressió, trastorn límit de la personalitat, bipolaritat... perquè donem mala imatge. 

- I moltes altres coses que podríem haver explicat en el 30 minuts si no ens haguessin censurat. 

Hem d'estar contentes que durant els pocs minuts que es parla d'allò trans, hi hagi cisgèneres (persones no trans, que s'identifiquen amb el gènere que se'ls va assignar al néixer) ocupant l'espai parlant de com de dur va ser acceptar tenir una criatura trans? 

No ho estem. I menys encara quan això fa que s'exclogui persones trans. Quan això ens fa literalment fora dels mitjans de comunicació i ens nega la possibilitat de poder explicar la nostra realitat fent que l'expliqui algú que no ho viu en primera persona. Quan això fa que la gent a casa empatitzi més amb la persona cis que amb la trans. Quan això fa que se li tirin medalles a persones cis per alguna cosa tan bàsica com no negar la identitat a les seves criatures. 

Per tot això, el que es mostra en el 30 minuts representa tot allò contra el que lluitem i per això volem visibilitzar tot el que aquest programa ha ocultat.

Ja sabeu que, si voleu explicar-nos la vostra experiència sortint de l’armari, o bé l’experiència d’una persona de la vostra família, d’una amiga, una coneguda o desconeguda… O bé voleu enviar-nos històries de ficció sobre aquest tema, podeu fer-ho a través del correo electrònic: info@inoutradio.com.

Tags:


Acerca de la autoraDeja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

He leído y acepto el Aviso Legal y la Política de Privacidad

Ir al principio ↑