Síguenos en:

Actualidad LGBTQI

Publicado el febrero 1st, 2019 | por (Admin) Ana Satchi

0

Actualitat LGBTQI: Entrevistem a Vicent Canet, autor de l'informe, Home, gai i jove: la imatge del col·lectiu LGBTI als mitjans, "El model a seguir és el dels donis periodistes que han fet formació i sensibilitazió"

FacebookTwitterWhatsAppGoogle+Compartir

El periodista Vicent Canet, especialista en informació LGTBI, és autor e l'informe,  Home, gai i jove: la imatge del col·lectiu LGBTI als mitjans, que després d'analitzar diversos mitjans de comunicació, ha conclòs, entre altres coses, que la imatge que donen els mitjans del col·lectiu LGTBI és la d'un home gai i jove.

Conclusiones

Els temes més abordats quan una notícia està centrada en el col·lectiu LGBTI són les discriminacions en gairebé la meitat de les informacions i les polítiques institucionals per garantir els drets de les persones LGBTI i l’Orgull en una quarta part de les notícies respectivament.

Quan s’informa dels serveis i productes destinats a públic LGBTI, el plantejament sol ser reduccionista i centrat en l’oci nocturn, cosa que invisibilitza els altres tipus d’oci en els quals participa el col·lectiu.

Barrejar un enfocament del col·lectiu LGBTI com un segment de mercat, quan es parla de la celebració de l’Orgull, pot generar confusió i ocultar-ne la discriminació que encara pateix.

Temes marginals o invisibles: la salut sexual del col·lectiu, la visibilitat en política, la immigració i les persones LGBTI, la situació del col·lectiu LGBTI, la discriminació de les persones LGBTI a les empreses o l’especificitat de la situació de les persones LGBTI de més de 65 anys o dependents.

Per seccions, la majoria de les informacions surten a Societat (el 56,7%) i molt per sota a Cultura (el 16,3%), que esdevé una secció que aporta visibilitat fora dels espais habituals de la reivindicació o de la discriminació. Totes les 8 portades que ha tingut la informació sobre el col·lectiu LGBTI estan, menys una, vinculades a l’Orgull.

La presència en seccions com Política, Economia i Societat és marginal. Notícies que podrien anar en aquestes seccions, només pel fet d’estar protagonitzades pel col·lectiu LGBTI, salten automàticament a Societat.

Les fonts més habituals són institucionals (el 43,4%), davant el moviment LGBTI (el 30,7%) o els testimonis directes (el 12%).

Les fonts LGBTI-fòbiques (el 8,1%) no apareixen com a autoritzades, però seria necessari: contrastar més sovint amb el moviment LGBTI, titllar d’LGBTI-fòbiques les seues actituds (cosa que ho emmarca en un sistema social que discrimina el col·lectiu) i explicitar que l’actual marc legal sanciona aquestes conductes.

Les pitjors pràctiques tenen a veure amb l’expressió “canvi de sexe” referida a transsexuals, quan el terme correcte és reassignació i amb el fet que en moltes notícies es presenta “un abans i un després”, cosa que viola el dret a la privacitat de les persones trans.

Hi ha un abús quant a l’ús de la bandera LGBTI per il·lustrar notícies, quan potser seria més positiu usar imatges d’afectivitat entre parelles homosexuals o de quotidianitat familiar, o de caràcter reivindicatiu. Pel que fa a l’Orgull, les imatges estan, potser de forma desequilibrada, més vinculades a la vessant més lúdica en detriment de la reivindicativa.

Aquí puedes leer el informe

Tags: ,


Acerca de la autoraDeja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

He leído y acepto el Aviso Legal y la Política de Privacidad

Ir al principio ↑