Síguenos en:

Artisteando

Publicado el marzo 23rd, 2016 | por InOutRadio

0

Artisteando: "EnFemme, el documental". Entrevistem a la directora Alba Barbé i a dues de les protagonistes, la Xesca i la Carme

FacebookTwitterWhatsAppTelegramCompartir

EnFemme és la història d'una comunitat que practica el cross-dressing en un club de Barcelona. Obre la porta al Secret. Ens parla de la fluïdesa amb què les persones viuen el gènere i la sexualitat en un món que exigeix posicionar-nos constantment.

En parlem a InOutRadio amb la directora del documental l'Alba Barbé i Serra i dues de les protagonistes, la Xesca i la Carme. Si us agrada el projecte podeu col·laborar a Verkami. Teniu temps fins el 16 d'Abril.Descripció del projecte

EnFemme no és només un documental entorn el cross-dressing en el context català. EnFemme (en dona) és el nom del club que ha estat un refugi, ha donat ales i ha acompanyat a moltes persones a fer passos endavant. Amb aquest projecte som testimonis del naixement d'una comunitat.

El projecte ens mostra els vincles a l'interior del club, el recolzament als projectes corporals i identitaris, el reconeixement del desig i el dolor aliè; també a l'interior de les famílies. Busca enfortir aliances entre persones i col·lectius que treballen pel reconeixement d'una lliure presentació del cos i expressió del gènere, i per l'eradicació de les violències de gènere i la LGTBIfòbia.

De què ens parla el documental?

Amb el boom d’internet surt a la llum un col·lectiu de persones que comencen a pensar-se com a "cross-dressers". No els havia encaixat la imatge que deixà en herència la travestí en els moviments d’alliberació sexual durant el tardofranquisme o “la Transició”.

El documental és un intent de desvelar els silencis d’una vivència que durant anys s'ha mantingut oculta. S'endinsa en la complexitat de les decisions al "sortir de l'armari" després de vint, quaranta o seixanta anys. Navega entre els dubtes, temors i oportunitats que s'obren en les famílies quan surt a la llum "el Secret": m'agrada vestir-me de dona. Aborda la dificultat que suposa sostenir l’ambivalència de gènere a la nostra societat.

Però EnFemme és, sobretot, un intent de desvelar els sentiments compartits, la solidaritat i les pràctiques d'atenció col·lectiva al club. Mostra la importància d'allò eròtic, del gaudi i plaer a l'hora de negociar l'expressió del gènere i de la identitat. Tot i que l'experiència del Secret és el que les uneix en un primer moment, el club va esdevenint amb el temps, una segona família.

Aquí la Xesca i la Carme que han vingut als estudis de InOutRadio, per parlar-nos de la seva experiéncia

Matrimoni del Poblenou des de fa més de 30 anys. La Xesca ha obert un negoci de cervesa artesanal i la Carme és mestra infantil a la ciutat. Fa 5 anys, la Xesca explicà a la Carme que "es vestia". Tot de preguntes es van obrir de cop: "ets homosexual?", “et convertiràs en una dona?”, “fins a on arribaràs?”. La darrera va ser, "llavors, jo què sóc?". Un dragon kan ha conduït la relació fins fa ben poc. El creixement com a parella i la implicació de les seves filles, les ha situat avui en la lluita per la defensa dels drets de persones “cross-dressers” i trans.

Aquí algunes protagonistes més:

Sofia Dior
“Ànima” d’Enfemme i presidenta del club des de fa 9 anys. És una persona de referència entre la “comunitat cross-dresser” internacional. Vincle d’acollida de qui arriba al club. La seva empenta, juntament amb la d’altres, ha facilitat l'entrada del cross-dressing al panorama polític dels moviments pro-despatologització de les identitats trans. També, de la inclusió de la discriminació per raó d'expressió de gènere en els debats parlamentaris entorn la Llei 11/2014 per a garantir els drets de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals i per a Eradicar l'Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia.

Júlia Justinne
Sempre es fa un petit racó a l’agenda per arribar al club a vestir-se. Té més de seixanta anys i treballa com a co-directora d’una empresa. Just després de casar-se, intentà apropar la vivència del cross-dressing a la seva muller. El seu refús, li va fer escollir continuar vestint-se en secret. Mes a mes, estalvia una mica de diners i els destina a vestimenta, maquillatge, viatges, festes, etc. Ha viatjat a Londres per visitar discoteques com el Why Out o la històrica botiga Transformation.

verkami_31d08eba401b5838d59e824c9dbf9c07 (1)

Judit Roura

Veïna de Barcelona. Està en els seus feliços quaranta i fa recerca en el camp de les ciències naturals. La pell del seu gènere és blanca o és negra de manera fluïda, però creu que no té grisos. Durant anys ha compartit la vivència del vestir-se amb qui ha estat fins fa poc la seva companya. Ha pogut conèixer d’altres grups a Madrid, París o Nova York. És activista incipient, membre de l'Associació Trans* Generem!

verkami_1774cac3196c9172ee726ded69c19501

Soraya Vega

Psicòloga del servei Trànsit i activista. Té llarga experiència en l'acompanyament terapèutic a persones que practiquen el cross-dressing, persones trans i amb diversitat de gènere, i als seus entorns familiars i educatius. Durant temps, ha facilitat grups de teràpia al club EnFemme i al Casal Lambda.

verkami_bdfe6e705a25dd104711f49ac2d5c89f

L'equip, qui som?

Guió, direcció i producció: Alba Barbé i Serra
Assessoria: Laia Manresa Casals
Direcció de fotografia: Mar C. Llop
Edició: Zoraida Rosselló Espuny
Disseny de so: Pol Galofre Molero
Composició i Interpretació: Clara Peya
Etalonatge: Maria Escala Ribas

verkami_8bccf4c25a5215ac01fcc88f93171f23 (1)

Tags: ,


Acerca de la autora

Somos la radio sáfica. Un equipo intergeneracional de mujeres sáficas con intereses culturales que trata de acercarte la actualidad LBT buscando referentes en la literatura, los cómics, las series, el cine y la música para que siempre encuentres el podcast que más se adecúe a tus intereses. Queremos llenar tus horas con noticias, tertulias, humor, entrevistas y análisis desde una realidad que es la tuya. La nuestra.Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

He leído y acepto el Aviso Legal y la Política de Privacidad

Ir al principio ↑